امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
لینک دوستان

تحقیق درباره موسیقی دوره قاجاریه

تحقیق درباره موسیقی دوره قاجاریهدسته: تاریخ و ادبیات
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 52 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 49

تحقیق درباره موسیقی دوره قاجاریه در قالب WORD تعداد صفحه 49

قیمت فایل فقط 5,200 تومان

خرید

توضیحات:
تحقیق درباره موسیقی دوره قاجاریه در قالب WORD تعداد صفحه 49

بخشی از متن :
مقدمه
بشر با درك زیبایی از طبیعت الهام گرفت و با تقلید اشكال و آهنگهای طبیعی و انعكاس این آثار، هنر را كه یكی از عوامل مهم ابزار احساسات و بیان زیبائی است به وجود آورد و آن را به صورتهای گوناگون منعكس شود. غم و شادی و عواطف و احساسات انسانی مفاهیم واحدی است، اختلاف در طرز بیان و توصیف آن است.
افلاطون در تعریف موسیقی گوید: «موسیقی یك ناموسی اخلاقی است كه روح به جهانیان و بال به تفكر، و جهش به تصور، و ربایش به غم و شادی، و حیات به همه چیز می بخشید. جوهر نظمی است كه فرد بر قرار می كند و تعالی آن به به سوی هر چیزی است كه نیك و درست و زیباست و با اینكه نامریی است مشكلی است جزء كننده و هوس انگیز و جاویدان.»
آنچه مسلم است موسیقی ما تا اواسط قرن نهم هجری جنبه علمی داشته است، چنانكه كتابهایی تا آن زمان در دست ما می باشد مانند نوشته های فارابی – ابن سینا – صفی الدین موسی- قطب الدین شیرازی و عبدالقادر مراغه ای. ولی از آن به بعد نه تنها كتابی در موسیقی نظری نوشته نشده از لحاظ علمی هم بواسطه مساعد نبودن اوضاع اجتماعی و موانع مذهبی، تشویقی از اصل این هنر به عمل نیامده و به تدریج هنرمندان واقعی دلسرد و افسرده شده و كمتر كسی به فرا گرفتن این فن رغبت یافته است.
در دوره قاجاریه موسیقی ایران تحولی یافت كه حائز اهمیت می باشد. باباخان كه دوران ولایتعهدی خود را در شیراز می گذراند پس از آقا محمدخان به تهران آمد و در 1212 هجری قمری به نام فتحعلی شاه به تخت سلطنت نشست و دربار سلسله های پیشین ، صوفیه و افشاریه و زندیه را بر پا كرد و جمعی از موسیقیدانان دوره زندیه از خواننده و نوازنده و استادان بنام آن عهد به دربار او منتقل شدند. موسیقی ملی ایران بوسیله همین استادان خوانندگان و نوازندگان به دربار فتحعلی شاه انتقال یافت و رواج پیدا كرد. همچنانكه شاعران دوره زندیه پس از انتقال به دربار قاجار شیوه شعری خود را رواج دادند و پیشقدم شاعران دوره قاجار به شمار می روند. موسیقیدانان عهد زندیه هم آنچه را در عمل و نظر در خوانندگان و نوازندگان به كار می بردند و به دربار قاجار انتقال دادند و پیشقدم استادان به نام موسیقی در دوره محمد شاه به حساب می آیند.
راحت طلبی و عیشی دوستی و علاقه به تشریفات و تجمل و امور تفننی و ذوقی و تفریحی در دوره نخستین پادشاهان قاجار بویژه فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه و توجه آنان به رشته های هنری سبب رواج و رونق شعر – نقاشی، خوشنویسی و موسیقی گردید و با عنایتی كه دربار سلطنتی به این قبیل هنرها داشت در هر رشته نمایندگان بنامی پیدا كرد.
موسیقی ملی در ایران كه با همان اساس قدیم به صورت هفت دستگاه و ردیف در زمان سلطنت فتحعلی شاه و محمدشاه شكل گرفته بود. در زمان این پادشاهان نمایندگان معتبری داشت و به وسیله همین نمایندگان به عصر ناصری انتقال یافت و در دوره طولانی سلطنت این پادشاه و عنایت او به این هنر استادان بنامی ظهور كردند و با تعلیم و تعلم و توسعه و رواج آن دست گماشتند و آنچه از پیشینیان به آنان رسیده بود برای آیندگان باقی گذاشتند و گذشته موسیقی ملی كنونی ما همان است كه از این استادان و مربیان روایت و تعلیم شده و به عصر ما رسیده است.
هو
آه ای موسیقی عرشی سرود از كجای عرش می آیی فرود
چون فرو می آیی از آفاق عرش می بری بالا مرا تا ساق عرش
با كمند نور ماه آسمان از مكانم می بری تا لا مكان
با پرو بال تو ای رشك ملك عرصه گامی است تا بام فلك.

سرگذشت موسیقی ایران در اوایل دوره قاجاریه
در مقدمه تحقیق نحوة رشد ورود آلات موسیقی به ایران دورة قاجاریه را عنوان كردیم كه با روی كار آمدن پادشاهان متفاوت تحولات زیادی بوجود آمده است. اما قبل از ورود به تحولات اساسی موسیقی در زمان پادشاهان قاجاری و موسیقی های رایج در این دوره دو مورد را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
الف: تاریخ ضبط صفحات موسیقی:
ضبط صفحات گرامافون در ذی القعده 1323 ه.ق با فرمان مظفر الدین شاه در ایران آغاز گردید:
«چون انجمن ضبط صوت در آمریكا گرامافونهای بسیار ممتاز خودشان را با ماشین های پسندیده از نظر انورشاهانه گذرانده و مراتب مراقبات خود را در تكمیل و ترویج این قسمت مشهود حضور همایون داشته بودند مهذا برای تسهیل فروش و حمایت محضر ملوكانه از این سوستیه به موجب صدور این فرمان مباركه سوستیه آنونیم مزبور را بدست فورنیری مخصوص خودمان مباهی سربلند فرمودیم كه از شمول این مرحمت ملوكانه بینی الاشل والا قرآن سربلند بود و در ترقی و تكمیل این صنعت مراقبات كافیه به عمل آورده مقرر آنكه اولیای دولت علیه در پیشرفت مقاصد حقه و ترقی و توسعه این كارخانه لازمه مساعدت و همراهی را به عمل آورده و در عهد شناسنه. فی القعده الحرام 221323 رواج پیش درآمد یكی از مختصات موسیقی اواخر عصر قاجار است كه توسط غلامحسین درویش ابداع گردید.
با اشاره به تاریخ ضبط صفحات موسیقی در دوره قاجار سعی می كنیم به طور اختصار چگونگی تبدیل و تنظیم موسیقی ایران از نظام ادواری به دستگای را اشاره نمائیم كه شاید یكی از تحولات اساسی موسیقی ایران در دوره قاجاریه می باشد.
ب): تاریخچه تبدیل و تنظیم موسیقی ایران از نظام ادواری به دستگاهی
آنچه مسلم است موسیقی ما تا اواسط قرن نهم هجری جنبة علمی داشته است، چنانكه كتابهائی تا آن زمان در دست ما می باشد مانند نوشته های فارابی- ابن سینا- صفی الدین اموری قطب الدینی شیرازی و عبدالقادر مراغه ای ولی از آن به بعد نه تنها كتابی در موسیقی نظری نوشته نشده، از لحاظ عملی هم بواسطه مساعد نبودن اوضاع اجتماعی موانع قدیمی، تشویقی از اصل این هنر بعمل نیامده و بتدریج هنرمندان واقعی و سرد وافرده شده و كمتر كسی بفرا گرفتنی این فنی رغبت یافته است.
در نتیجه موسیقی ایران بدست مردم بی سواد افتاده كه از آن استفاده مطربی كرده اند. هرچند گاه گاهی كسانی پدید آمده اند كه علاقه ای به این هنر داشته اند كه دور صفویه به دلیل استقلال و تحكیم اوضاع از ادوار مهم توجه به هنر موسیقی مذهبی نیز می باشد اما زمان تاریخ و تبدیل موسیقی ایران از نظام ادواری (دوازده مقام) و تنظیم و تكمیل آن به هفت دستگاه و در ردیفها رسمیت یافتن و متداول شدن آن كه در زمان قاجار بكار می رفته است شخصی نیست و اینكه توسط چه افرادی رخ داده است معلوم نیست. در اینجا حلقه كاملاً گمشده ای وجود دارد آنچه مسلم است این تغییر و تحول كه نقطه عطفی در موسیقی ایران به شمار می رود یك مرتبه صورت نگرفته، بلكه حاصل تحول و تكامل تدریجی و تاریخی است؟
بر اساس اظهارات نظریه پردازان اساس دنیای موسیقی ایران از قرن چهارم تا دوازدهم بر پایه دوازده مقام (عشاق، نوا، بوسلیك، راست، عراق، اصفهان، زیرافكند، بزرگ، زنگوله، رهاوی، حسینی ، حجازی) استوار بوده است و اسامی آنها در كتاب الادوار صفی الدین اموری و جامع الالحانی عبدالقادر مراغه ای ذكر شده است از زنان صفی الدین به بعد شش آواز الحاقی (گوشت، گردانیه، مسلمك، نوروز، مایه و شهناز) توسط صفی الدین به دوازده مقام (مقامات) افزوده گشت و مبنای موسیقی ایرانی دوازده مقام و شش آواز الحانی قرار گرفت. توضیح اینكه الادوار (دورة) به نظام موسیقی دورة اسلامی اطلاق می شود. كه در دوره قاجاریه آواز موسیقی سنتی ایران در دوازده جموعه تقسیم بندی می شد. لبه ها از این دوازده مجموعه هفت مجموعه كه از وسعت و استقلال بیشتری برخوردار بودند را دستگاه نامیدند و پنج مجموعه دیگر كه مستقل نبودند و از این هفت دستگاه منشعب می شوند را آواز نامیدند.
و...

فهرست مطالب:
عنوان صفحه
1- مقدمه 1
2- سرگذشت موسیقی ایران در اوایل دوره قاجاریه 3
الف : تاریخ ضبط صفحات در موسیقی 3
ب: تاریخچه تبدیل و تنظیم موسیقی ایران از نظام ادواری به دستگاهی 4
3- موسیقی در عصر فتحعلی شاه قاجار 7
الف: موسیقی درباری 8
4- موسیقی در دوره محمد شاه قاجار 13
5- موسیقی عصر ناصر الدین شاه 16
6- موسیقی مذهبی دوره قاجار 20
الف: تعزیه
ب: روضه خوانی
ج: نوحه خوانی
د: اذان و مناجات 20
24
25
26
7- نقاره خانه در عصر قاجار 28
الف: تشكیلات نقاره خانه ها 29
8- تاسیس مدرسه موزیك نظام 31
الف: شاگردان شعبه موزیك دارالفنون 33
9- تصنیف در دوره قاجار 35
الف: عارف قزوینی
ب: محمد علی امیر جاهد 37
38
10- تصنیف سازان دوره قاجار
الف: علی اكبر شیدا 38
39
11- موسیقی نوین ایران 40
12- مكتب موسیقی ملی ایران 42
13- مكتب موسیقی كلاسیك ایران 44
14- خلاصه موسیقی ملی ایران در عصر قاجاریه 46

قیمت فایل فقط 5,200 تومان

خرید

برچسب ها : تحقیق درباره موسیقی دوره قاجاریه , مقاله موسیقی قاجاریه , تحقیق در مورد موسیقی قاجار , موسیقی قاجاریه , وضعیت موسیقی در قاجار

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر